Βασικές αρχές “ΔΙΚΤΥΟ OIKOKOINOTHTA”

ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ KAI ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ –

« ΔΙΚΤΥΟ OIKOKOINOTHTA»

Τα τελευταία χρόνια, όσοι εντάχθηκαν στο χώρο της Οικολογικής δραστηριότητας, κύρια για λόγους συνείδησης, βλέπουν µε απογοήτευση να κυριαρχεί βαθµιαία η εµπορευµατοποίηση. Οι εξελίξεις οδηγούν στην ενσωµάτωσή µας σε αυτό που έχει χαρακτηρισθεί ως “πράσινος καπιταλισµός”. Το οικολογικό προϊόν δεν είναι πλέον το αποτέλεσµα µιας ανιδιοτελούς πρότασης, αλλά µια επιπλέον ευκαιρία για κέρδη από τις εταιρείες και τους µμεσάζοντες που έχουν εισβάλει στο χώρο, ενώ απευθύνεται βασικά σε µια προνοµιούχα ελίτ, λόγω των υψηλών τιµών στην αγορά.

Είναι σήµερα κάτι περισσότερο από αναγκαίο, να δώσουµε και την κοινωνική διάσταση στο όραµά µας για µια διαφορετική σχέση ανθρώπου-φύσης και να ξεκαθαρίσουµε τη σχέση µας µε τους µηχανισµούς που γεννούν τα φαινόµενα της οικοκαταστροφής και της εκµετάλλευσης της ανθρώπινης εργασίας.

Να επιδιώξουµε εκείνες τις συνεργασίες και τις συλλογικότητες που δεν βάζουν τα κέρδη πάνω από τον άνθρωπο και τη φύση δηµιουργώντας σύγχυση και δυσπιστία στην κοινωνία, αλλά που προωθούν µαζί µε την οικολογική ισορροπία και την κοινωνική δικαιοσύνη, ώστε οι άνθρωποι να ζουν ισότιµα µε τους άλλους και να µην δέχονται να µπουν στο παιχνίδι των ισχυρών.

Για αυτό χρειάζεται να προχωρήσουµε στη δηµιουργία ενός ∆ικτύου σε πανελλαδικό επίπεδο, που µε αλληλεγγύη, συνεργασία, εµπιστοσύνη, συνέπεια και σεβασµό θα βοηθήσει:

1. Στην ενδυνάµωση της αντίστασης στις εξελίξεις που πάνε να κυριαρχήσουν στο χώρο.

2. Στη δηµιουργία τοπικών κοινοτήτων οικολογικής δραστηριότητας, οι οποίες θα βοηθήσουν µε πρακτικές ιδέες και εναλλακτικές αξίες και τα νέα κοινωνικά κινήµατα, που προσπαθούν να ολοκληρώσουν µια πρόταση για µια οικολογικά αυτοσυντηρούµενη αµεσοδηµοκρατική κοινωνία σαν εναλλακτική λύση απέναντι στην παγκοσµιοποιηµένη καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Οι βασικοί σκοποί του δικτύου είναι:

• Ο σεβασµός και η προστασία της βιοποικιλότητας σε όλες τις µορφές δραστηριοτήτων, από την παραγωγή µέχρι την κοινωνική δράση.

• Αναγνώριση, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών και ρατσών σε χλωρίδα και πανίδα.

• Αντίσταση στην εισβολή των γενετικά τροποποιηµένων οργανισµών στους τόπους παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησης των προϊόντων.

• Προώθηση οικολογικών-παραδοσιακών-εναλλακτικών δραστηριοτήτων µε συνεργασία και συµµετοχή των πολιτών, χωρίς επιδίωξη επιδοτήσεων από κρατικούς ή υπερκρατικούς µηχανισµούς.

• Επίτευξη σχέσεων εµπιστοσύνης µεταξύ παραγωγών και ενεργών πολιτών-καταναλωτών, µέσω ουσιαστικής επικοινωνίας, επαφής και πρόσβασης.

• Ανταλλαγή προϊόντων, υπηρεσιών και γνώσεων στη βάση των ουσιαστικών αναγκών µας.

• Απεξάρτηση της παραγωγής και της διαδικασίας διακίνησης από τις εταιρείες και τους µεσάζοντες µε ενίσχυση της αυτάρκειας των παραγωγών, της τοπικής αγοράς των βιολογικών-οικολογικών προϊόντων και τη δηµιουργία δικτύου διάθεσης σε χώρους λιανικής πώλησης.

• Απαίτηση για τα βασικά δικαιώµατα των εργαζοµένων στις οικολογικές δραστηριότητες (µεροκάµατα, ασφάλιση, οκτάωρο, κλπ).

• Υποστήριξη άλλων οικολογικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα καθώς και παραδοσιακών, οικοτεχνικών, εναλλακτικών καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, που χρησιµοποιούν φυσικά και ήπια µέσα.

• Συνεργασία µε άλλες συγγενείς οµάδες, φορείς, οργανώσεις και πρόσωπα για την επίτευξη κοινωνικών επιδιώξεων. Ειδικότερα, παρέµβαση στην κρίση που διέπει την ελληνική και παγκόσµια συµβατική γεωργία µε σκοπό τη σύνδεση µε νέους αγρότες και την προώθηση της οικολογικής γεωργίας ως διέξοδο και “αναδιάρθρωση” σε αυτήν την κρίση.

Η οργανωτική δοµή και η λειτουργία του ∆ικτύου θα στηρίζεται στην αρχή της άµεσης συµµετοχικής ∆ηµοκρατίας και θα έχει βασικούς άξονες: την επιδίωξη της συµφωνίας και τη δυνατότητα έκφρασης της διαφωνίας, τους ανακλητούς εκπροσώπους και διαχειριστές τοµέων, την επιτροπή αξιολόγησης προϊόντων και δραστηριοτήτων, τις κατά τόπους συνελεύσεις µελών του ∆ικτύου και τη Γενική Συνέλευση.

Μέλη µπορούν να γίνουν κυρίως οικοπαραγωγοί (τουλάχιστον 50%+1 επί του συνόλου, ώστε να διασφαλισθεί κατά κύριο λόγο η θετική εξέλιξη των οικολογικών δραστηριοτήτων), όλων των τοµέων, καθώς και ενεργοί πολίτες-καταναλωτές.

Σεπτέµβρης 2002

*Τα συνηµµένα κείµενα “για τη ΓΕΩΡΓΙΑ”, “για να διασώσουµε την Ελληνική Αγροτική Βιοποικιλότητα” και “Τοπικές οικο-κοινότητες αλληλεγγύης και συνεργασίας”, συντάχθηκαν από τις Οµάδες Εργασίας και υιοθετήθηκαν από τη Γενική Συνέλευση του ∆ικτύου (Αθήνα, 26/1/2003).

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

“Η ΓΗ είναι µια οργανωµένη κοινωνία φυτών-ζώων και µικροοργανισµών”

ΓΑΙΑ – Elisabeth Sahtouri

Aπό την ανακάλυψη του αρότρου ακόµη, ο άνθρωπος άρχισε να επιβάλει επάνω στον πλανήτη έναν διαφορετικό τύπο και τρόπο βλάστησης των φυτών και των δέντρων, ανακόλουθα προς τις λειτουργίες του φυσικού κόσµου.

Η καλλιέργεια της ΓΗΣ επεκτάθηκε ραγδαία στο πέρασµα των αιώνων εκτοπίζοντας δάση, υδροβιότοπους, θαµνώδης εκτάσεις κλπ, µαζί µε όλο το ζωικό και φυτικό κόσµο τους.

Σήµερα η Γεωργία καταλαµβάνει ένα µεγάλο µέρος της ζωής του πλανήτη και οι µορφές της ποικίλουν ανάλογα µε τον βαθµό “καπιταλιστικής” ή µη ανάπτυξης, της κάθε περιοχής όπου ασκείται. Η Ελλάδα είναι µια από τις περιοχές του πλανήτη όπου σε επαγγελµατικό επίπεδο ασκείται γεωργία εντάσεως τεχνολογίας και κεφαλαίου.

Η Ελληνική Γεωργική ανάπτυξη, στηριγµένη στην αποξήρανση της Κωπαΐδας, της Κάρλας, του 70% των υγρότοπων της ∆. Μακεδονίας (πηγή: ΕΚΒΥ) και στην καταστροφή πολλών άλλων οικοσυστηµάτων, συνεχίζει στο δρόµο τής όλο και µεγαλύτερης (χρηµατικής) απόδοσης ανά στρέµµα, χρησιµοποιώντας οδηγίες, τρόπους, µέσα και προϊόντα από κυρίαρχες πολυεθνικές και άλλες εταιρείες της αγροτροφικής βιοµηχανίας.

Το αποτέλεσµα αυτών των µεθόδων καλλιέργειας είναι η µόλυνση και η καταστροφή του εδάφους, των νερών, του αέρα, η απειλή της ∆ηµόσιας Υγείας.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ στη ΜΟΛΥΝΣΗ και στην ΡΥΠΑΝΣΗ της ΦΥΣΗΣ και της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΑΠΕΝΑΝΤΙ στην ΕΞΑΡΤΗΣΗ του καλλιεργητή από µικρά και µεγάλα συµφέροντα,

εµείς, τα µέλη του ∆ικτύου Αλληλεγγύης και Προώθησης Οικολογικών & Εναλλακτικών ∆ραστηριοτήτων, αντιλαµβανόµαστε την έννοια και τη σηµασία της Γεωργίας µε βάση το χαρακτήρα της σηµερινής µας δραστηριότητας και δράσης µε στόχο το όραµά µας για τη Γεωργία του Αύριο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *